Risico Inventarisatie & Evaluatie

Business Development for Women is een onafhankelijke HR-consultancy. Wij bieden alle uitvoerende, operationele en beleidsmatige taken op het gebied van Human Resource Management en Recruitment aan.

RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf of organisatie in kaart. Risico’s die zichtbaar zijn, maar ook onzichtbare risico’s.
Sommige risico’s in het bedrijf zijn duidelijk, bijvoorbeeld risico’s door werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Maar er zijn ook risico’s die niet zichtbaar zijn. Denk aan werkdruk, stress of discriminatie. Om uw werknemers tegen de risico’s te beschermen, brengen we ze allemaal in kaart.

BD4Women is gespecialiseerd in het maken van een RI&E voor risico's die niet zichtbaar zijn. Na het in kaart brengen van de risico’s, kunt u beginnen met het verkleinen of wegnemen van de risico’s. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat u met nieuwe producten of op een nieuwe plek werkt? Pas dan ook uw RI&E weer aan. Zo zorgt u voor een gezonde en veilige werkplek voor alle werknemers. Met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen, want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit.

Voordelen

  • Tevredenheid: werknemers zijn tevreden en gemotiveerder;
  • Positief imago: het imago van je bedrijf wordt positiever;
  • Hogere productiviteit: doordat werknemers zich beter voelen, is de productiviteit hoger;
  • Lager verloop: lager verloop want werknemers die tevreden zijn, zoeken minder snel naar een andere baan;
  • Minder verzuim: werknemers die werken in een fijne, veilige en gezonde werkomgeving worden minder snel ziek, waardoor (langdurig) verzuim afneemt;


    Stap 1: Inventarisatie

    Tijdens de inventarisatie-fase wordt een vragenlijst doorlopen. BD4Womenheeft per sector een verschillende vragenlijst. Bij ieder type bedrijf zijn namelijk weer andere risico`s. 

  • Stap 2: Evaluatie

    Tijdens de evaluatiefase sorteert u zelf de risico`s die naar voren zijn gekomen uit de inventarisatie op prioriteit. U houdt bij het sorteren rekening met hoe groot de kans op een risico is, hoe groot de gevolgen zijn en hoeveel werknemers eraan blootgesteld zijn.

    Stap 3: Plan van Aanpak

    Na het maken van de prioritering rolt er automatisch een plan van aanpak uit het systeem. Nu is het zaak om met deze uitkomsten aan de slag te gaan. Welke kunt u relatief makkelijk aanpakken en welke zijn lastiger?

    Wij zien de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie als het startpunt in de reis naar duurzame inzetbaarheid.


    Stap 4: Toetsing

    Bij deze toetsing gaat de adviseur van BD4Women samen met u door de uitkomsten heen. Daarnaast geven wij u de handvatten om echt aan de slag te gaan met de veiligheid. Het begin van een partnership met als doel veiligheid en vitaliteit is begonnen.

    5. Aan de slag

    U bent nu klaar om de risico’s op ongelukken in uw organisatie te verkleinen. In het plan van aanpak staat duidelijk wie wat en wanneer gaat doen. Wij bieden een groot aantal diensten om de inzetbaarheid van uw werknemers verder te waarborgen en uit te breiden. De adviseur van BD4Women komt bij u langs om samen de volgende stappen te bepalen. Hierbij kunt u denken aan:

    1. Werkplekonderzoek

    Bij een werkplekonderzoek (WPO) kijkt Stigas of de werkplek of werkomgeving beter kan. En of de medewerker zijn werktechniek kan aanpassen aan zijn eventuele beperkingen. Zijn er verbeteringen mogelijk waardoor een werknemer langer gezond aan het werk kan blijven?


    Waarom een werkplekonderzoek?

    De werkplek is de plek waar werknemers de meeste tijd doorbrengen. Juist hier kunnen beginnende gezondheidsklachten optreden. Een werkplek die niet aansluit bij de situatie van uw werknemer kan uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim. Daarom is het verstandig na te denken over mogelijke aanpassingen waardoor werken ook voor deze werknemer gezond blijft. En dat zit soms in kleine dingen: afwisseling, voldoende rust en pauzes, even bewegen of een speciaal hulpmiddel.


    2. De vertrouwenspersoon van BD4Women

    U kunt de vertrouwenspersoon van BD4Women inschakelen als externe vertrouwenspersoon. Onze vertrouwenspersonen kunnen het volgende voor u en uw werknemers betekenen:

    • de eerste opvang van werknemers die hulp en advies nodig hebben. 
    • nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is;
    • slachtoffers informeren over andere oplossingsmogelijkheden, zoals klachtenprocedures;
    • doorverwijzen naar een andere instantie, bijvoorbeeld een mediator;
    • het management adviseren en ondersteunen bij het voorkomen van ongewenst gedrag;
    • gevallen van ongewenst gedrag registreren op een beveiligde plaats;
    • een jaarrapport opstellen, met geanonimiseerde ervaringen van het afgelopen jaar. Daarnaast kunnen in het rapport ook adviezen gegeven worden om ongewenst gedrag te voorkomen.
    Lees hier verder